ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Παρά την πρόσφατη ανάπτυξη των πηγών ανανεώσιμης ενέργειας, οι μάνατζερ και οι ειδικοί στον ενεργειακό τομέα είναι ακόμα σκεπτικοί για τις δυνατότητές τους.

Η υπόθεση «αποζημίωσης»

Πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι η αγορά συστημάτων ανανεώσιμης ενέργειας είναι δικαιολογημένη μόνο εάν η εξοικονόμηση ενέργειας θα μας αποζημιώσει γρήγορα.

Γιατί μας φαίνεται ότι τα συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας είναι τα μόνα πράγματα που αγοράζουμε για τα σπίτια μας και τις δουλειές μας και περιμένουμε από αυτά «να πληρωθούν από μόνα τους»; Περιμένουμε από τις τουαλέτες μας να μας επιστρέψουν χρήματα, ή απλώς περιμένουμε να τρέξει το νερό όταν τραβάμε το καζανάκι; Όταν αγοράζουμε συσκευές, μπορεί να επιλέγουμε εκείνες που έχουν το σήμα με το αστέρι επειδή, μακροπρόθεσμα, θα μειώσει την κατανάλωση της ενέργειάς μας και θα μας εξοικονομήσει χρήματα. Αλλά, ζητάμε από τις συσκευές μας να επιστρέψουνε στις τσέπες μας την αρχική τους αξία; Όχι, δεν το κάνουμε αυτό. Στην ουσία, γνωρίζουμε ότι δεν θα το εκτιμήσουν αυτό. Περιμένουμε ότι θα έχουν μικρότερη αξία από αυτή που πληρώσαμε την επόμενη ημέρα αφού τα αγοράσαμε. Η ίδια αλήθεια ισχύει και για τα αυτοκίνητα. Όταν αγοράζουμε αυτοκίνητο, περιμένουμε το αυτοκίνητο να μας δώσει πίσω χρήματα; Όχι, αλλά δεχόμαστε την σκέψη ότι θα είναι συνέχεια επιβαρυμένο με έξοδα καυσίμων, ασφάλειας, λάστιχων, συντήρησης και βλαβών, και ότι θα υποτιμηθεί, αλλά πάλι το αγοράζουμε. Παρ' όλα αυτά, όλοι μας χρειαζόμαστε μεταφορικό μέσον για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε.

Η αλήθεια για το θέμα

Από την πρώτη ημέρα που θα βάλουμε σε λειτουργία το σύστημα ανανεώσιμης ενέργειας, θα εξοικονομούμε και χρήματα και φυσικούς πόρους. Ανάλογα με την αποδοτικότητα των εφαρμογών που έχουμε στα σπίτια μας ή στις εργασίες μας, θα εξοικονομούμε, ή μικρές ή σημαντικές ποσότητες, στα γενικά έξοδα, δίνοντας στους εαυτούς μας αύξηση στα μηνιαία διακριτά έξοδά μας. Επιπλέον, οι εγγυήσεις στα περισσότερα εξαρτήματα των ανανεώσιμων ενεργειών έχουν ίδια και μεγαλύτερη διάρκεια από αυτές των συσκευών που συνήθως αγοράζουμε, και όταν τα γενικά έξοδα αυξάνουν, η αξία των συστημάτων ανανεώσιμης ενέργειας θα μεγαλώνει.

Η υπόθεση «Είναι ακριβό»

Φαίνεται ότι στο κοινό έχει μεταφερθεί η ιδέα ότι ένα σύστημα ανανεώσιμης ενέργειας είναι ένα απαραίτητα ακριβό πράγμα, κάτι που συγκρίνεται με την αγορά ενός αυτοκινήτου ένα Mercedes ή BMW από ένα Hyundai. Ξέρουμε ότι ο πωλητής του BMW δεν θα απολογείται για την ταμπέλα με τιμή μεγαλύτερη του 40%. Εάν ο πωλητής ανανεώσιμης ενέργειας φαίνεται να απολογείται για την τιμή του προϊόντος του, ακόμα και εάν είναι διπλάσια από την τιμή ενός μεταχειρισμένου Hyundai, δεν θα αποθαρρύνει τον πελάτη και το πιθανότερο θα χάσει την πώληση;

Η αλήθεια για το θέμα

Τα συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας χαρακτηρίζονται από στάδια εγκατάστασης. Να ξεκινήσουμε με τα μικρά και τα διαθέσιμα (σκέψου Hyundai αντί BMW), και να προσθέσουμε στο σύστημα την εγγύηση για τις ανάγκες ή τις επιθυμίες και την επιτρεπόμενη προσωπική ρευστότητα. Εάν οι πελάτες καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να κόψουν εξ ολοκλήρου μια μεγάλη επιταγή, αλλά ότι μπορούν να φτιάξουν ένα Rolls Royce σύστημα ανανεώσιμης ενέργειας το οποίο θα γίνεται σε περισσότερες φάσεις ταμπλό αυτοκινήτου, πόρτες, σώμα και εσωτερικά ταξινομημένες φάσεις, τότε η υπόθεση «Είναι ακριβό» είναι αμφιλεγόμενο σημείο.

Η υπόθεση «Τα ανανεώσιμα δεν είναι αξιόπιστα»

Κάθε Ευρωπαϊκή χώρα θέλει «να μειώσει την εξάρτησή της από το ξένο πετρέλαιο και να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη». Δυστυχώς, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια τα οποία πρέπει να ξεπεράσουμε είναι οι δηλώσεις όπως αυτή «Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια ποτέ δεν θα μπορούν να μας καλύψουν με αξιόπιστη ποσότητα ηλεκτρισμού» Ο ήλιος δεν φέγγει την νύχτα και οι δε συννεφιασμένες ημέρες και οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν όταν δεν φυσάει ο αέρας»

Η αλήθεια για το θέμα

Μπορείτε να βάλετε στοίχημα γι' αυτό: ο ήλιος θα ανατέλλει αύριο και θα συνεχίσει να ανατέλλει κάθε πρωί για μερικά δισεκατομμύρια χρόνια ακόμα, και ως αποτέλεσμα της διαφορετικής θερμότητας στην επιφάνειας της Γης, ο αέρας θα συνεχίσει να φυσάει. Η ηλιακή ενέργεια που πέφτει στην επιφάνεια της Γης κάθε μέρα είναι αρκετή για να καλύψει τις τωρινές ανάγκες της Γης για 27 χρόνια. Παρ' όλα αυτά , ο ήλιος φέγγει σχεδόν το 50% της Γης από το 100%. Τα ορυκτά καύσιμα που υπάρχουν θα μας καλύψουν για μερικά δισεκατομμύρια χρόνια ακόμα; Τα πυρηνικά καύσιμα θα συλλεχθούν; Εάν η χρησιμοποιούμενη ανανεώσιμη παραγωγή ήταν μόνο 20% από τις εθνικές μας ανάγκες, δεν θα ήταν καλύτερη η ποσότητα από αυτό που υλοποιούμε σήμερα; Δεν θα ήταν καλύτερα να μειώσουμε λίγο την κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων απ' το να μην παράγουμε καθόλου; Πόσο ακόμα θα μας κρατήσουν τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων εάν δεν ξεκινήσουμε αμέσως να τα προστατεύουμε, χρησιμοποιώντας συνετά τις ανανεώσιμες πηγές;

Η υπόθεση «Η ανανεώσιμη ενέργεια δεν είναι οικονομικά αποδοτική»

Υπάρχει μια παλιά παροιμία: «Δεν υπάρχει τζάμπα φαγητό». Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις δίνουν δάνεια σε αυτούς που εγκαθιστούν συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας. Αλλά η ερώτηση που κάνει ο καθένας στον εαυτό του είναι «Τι θα κάνουμε όταν τα δάνεια θα σταματήσουν;»

Η αλήθεια για το θέμα

Όσο μειώνεται η ποσότητα των ορυκτών αποθεμάτων, το κόστος της ενέργειάς μας θα αυξάνεται και κάθε KW/h και BTU που δημιουργούμε χωρίς να καίμε ορυκτά καύσιμα είναι τόσο πολύτιμα όσο και αυτά που προέρχονται από τα ορυκτά καύσιμα. Όταν προσεγγίζουμε το «τείχος» των ορυκτών, η αξία που έχουμε επενδύσει στα συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας θα αυξάνεται ραγδαία. Εάν προμηθευτούμε με το σημερινό Ευρώ, ένα σύστημα ανανεώσιμης ενέργειας, δεν θα είναι ποτέ φθηνό, και η οικονομική αποδοτικότητά του μπορεί να αποσβεστεί στο κοντινό μέλλον. Θα περιμένουμε για τον καταστροφικό εκτροχιασμό του «τραίνου» και θα ελπίζουμε ότι θα επιβιώσουμε, ή θα ξυπνήσουμε τώρα και θα κατεβούμε από αυτό;

Πρέπει να ενημερώσουμε το κοινό ότι τα συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας είναι μια εξαιρετική επένδυση. Ενθαρρυνόμαστε από την επίσημη Κυβέρνηση και τους επενδυτές μας να επενδύουμε σε χρεόγραφα και αγορά ομολόγων, τα οποία, ελπίζουμε, ότι θα πάρουν αύξηση σε αξία, ή ακόμη, να μας πληρώσουν μερίσματα. Σαν μια επένδυση, ένα σύστημα ανανεώσιμης ενέργειας θα αυξάνεται σε αξία, αποδεδειγμένα. Σκέψου την άνοδο των «dot-com» επενδύσεων χωρίς την κάθοδο, και στο τέλος, επειδή όλοι το γνωρίζουμε αυτό, αργά ή γρήγορα θα μείνουμε χωρίς ορυκτά καύσιμα.

Τι γίνεται με τα μερίσματα; Μπορεί να μην είναι όλα νομισματικά, αλλά θα έρθουν και τα νομισματικά. Εάν θεωρήσουμε το σύστημα ανανεώσιμης ενέργειας ως συγγενεύων στην «Large Cap Stock» επένδυση, θα ήθελες να αγοράσεις τώρα, και να μείνεις μαζί του μακροπρόθεσμα, 10-20 χρόνια. Σε αυτήν την διάρκεια του χρόνου, οι πελάτες μας θα ζούν με τζάμπα ηλεκτρισμό και θέρμανση. Αυτό δεν είναι αφορολόγητο, που καταναλώνεται καθημερινά;

Κάθε KW/h ηλεκτρισμού ή BTU θέρμανσης που παράγουμε από ανανεώσιμα προϊόντα είναι κάτι που δεν συνεισφέρει στην παγκόσμια μόλυνση με μορφή διοξειδίου του άνθρακα, νιτρικών διοξειδίων, αρωματικών υδατανθράκων και όλων των υπολοίπων σκουπιδιών που υπάρχουν στην εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων. Μερικοί επιστήμονες λένε τώρα ότι η παγκόσμια ατμόσφαιρα που δημιουργούμε σήμερα, με την μόλυνσή μας, θα είναι παρόμοια με την ατμόσφαιρα της Γης πριν την ύπαρξη της ζωής. Όση λιγότερη μόλυνση δημιουργούμε στον κόσμο μας, τόσο περισσότερο θα ζούμε εδώ. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα;

Για να αναπτυχθεί η βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να ακμάσει και να πετύχει, πρέπει να μεταβιβάσουμε στο κοινό, με απόλυτη πειθώ και ενθουσιασμό, ένα πιο σωστό παράδειγμα η ανανεώσιμη ενέργεια λειτουργεί, και είναι αξιόπιστη όσο και ο ήλιος, θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε τον πλανήτη μας κατοικήσιμο, και είναι μια εξαιρετική, οικονομικά αποδοτική επένδυση που μπορούμε να κάνουμε, ΤΩΡΑ. Χωρίς δικαιολογίες.