Τεχνολογίες για την χρήση αιολικής ενέργειας

Τύποι τεχνολογιών

Οι αιολικές τεχνολογίες χρησιμοποιούν την ενέργεια από την κίνηση του αέρα στην επιφάνεια της γης, ως συνέπεια της κίνησης της γης και της ηλιακής θερμότητας. Ο αέρας κινεί τις προπέλες μίας συσκευής αιολικής ενέργειας, η κίνηση των προπελών προκαλείται από την διαφορά στη πίεση, στην επίπεδη επιφάνεια των προπελών και την χαμηλή πίεση από την απέναντι θέση τους.
Η περιστροφή τους προκαλεί άμεση παραγωγή μηχανικής ενέργειας που μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρισμό με την βοήθεια ηλεκτρικής γεννήτριας.

 

Αυτόνομα συστήματα

 

Οι μικρές αιολικές τουρμπίνες γενικά χρησιμοποιούνται για να παράγουν ενέργεια για την φόρτιση μπαταριών, π.χ. σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος μίας φάρμας, όπου θα στοίχιζε πολλά για να συνδεθεί με το εθνικό δίκτυο. Τυπικές συσκευές είναι οι ηλεκτρικοί φράχτες για ζώα, οι μικρές ηλεκτρικές αντλίες και τα συστήματα ασφάλειας. Τα συνηθισμένα μεγέθη για αιολικές τουρμπίνες είναι 50W με διάμετρο του στροφείου περίπου 900mm. Μπορούν να εγκατασταθούν γρήγορα χωρίς την βοήθεια κάποιου ειδικού. Οι μεγαλύτερες γεννήτριες για ανεξάρτητα συστήματα έχουν την ικανότητα παραγωγής 1-10 KW και χρησιμοποιούνται για την παροχή ενέργειας σε τοποθεσίες που είναι μακριά από το δίκτυο.

 

Συστήματα συνδεδεμένα με το δίκτυο

Σε αυτά τα συστήματα η ενέργεια που παράγεται από την αιολική τουρμπίνα παραχωρείτε στο δίκτυο. Είναι ξεχωριστές αιολικές γεννήτριες ή ολόκληρες αιολικές φάρμες, με γεννήτριες που παράγουν 50-2000KW.

   

 

In short

Το στροφείο αποτελείται από πλήμνη, τρεις προπέλες και σύστημα για να γέρνει τις προπέλες από τη μία προς την άλλη, για να είναι όλα τα μέρη στραμμένα απέναντι από τον αέρα.

The propellers are aero dynamic form in order to be able to use the upsurge power of the air current.

Οι προπέλες είναι αεροδυναμικές σε σχήμα και κατάταξη για να μπορούν να χρησιμοποιούν τον κυματισμό από το ρεύμα του αέρα. Το σύστημα μεταφοράς η μηχανική δύναμη των προπελών του στροφείου μεταφέρεται στην γεννήτρια με μεταφορικό σύστημα. Αποτελείται από οδοντωτό κουτί, σύστημα μπλοκαρίσματος, και επίσης από βοηθητικά συστήματα γρασαρίσματος και ψύξης. Το οδοντωτό κουτί πραγματοποιεί περιστροφές έως 1800 περιστροφές το λεπτό. Το σύστημα μπλοκαρίσματος είναι φτιαγμένο για να "κλειδώνει" την γεννήτρια όταν οι τουρμπίνες σταματάνε.

 

Γεννήτρια ασύγχρονη γεννήτρια που μετατρέπει την μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική.

 

Συστήματα περιστροφής και ρύθμισης το σύστημα περιστροφής λειτουργεί το σώμα, (το κουτί) του στροφείου στην κατεύθυνση της επίθεσης του αέρα, χρησιμοποιώντας μηχανισμό που δημιουργεί οδοντωτή κίνηση.

Το σύστημα του μικρό επεξεργαστή επιβλέπει και ελέγχει την κατάσταση του συστήματος της αιολικής γεννήτριας. Τα συστήματα ρύθμισης έχουν αναπτυχθεί για να χρησιμοποιούνται από μέσα με οπτικές ίνες.

 

Τυπική αιολική τουρμπίνα

 

Τα βασικά μέρη είναι:

 

1. Στροφείο με πλήμνη για να ελέγχει τη γωνία της λεπίδας

2. Λεπίδες του στροφείου

3. Ταχύτητα του αέρα και επίβλεψη της κατεύθυνσης

4. Κουτί μηχανισμού

5.Ηλεκτρικό σύστημα και γεννήτρια

6. Μηχανισμός για την εκτροπή της πορείας

7.Πύργος

 

Οι περισσότεροι πύργοι είναι κυλινδρικοί, αλλά επίσης χρησιμοποιούνται και τυποποιημένα πλαίσια.

 

Το ύψος τους ποικίλει από 25-75 μέτρα.

 

Ο κυρίαρχος σχεδιασμός των αιολικών τουρμπίνων είναι ανωανεμικός, ελεγχόμενος επί τόπου, με σταθερή ταχύτητα της μηχανής.

 

 

 

Μπορώ να εφαρμόσω την αιολική τεχνολογία στην επιχείρησή μου;

 

Τα βασικά ερωτήματα είναι:

Υπάρχει αρκετή αιολική δυνατότητα στην περιοχή που βρίσκεται η εταιρία;
Υπάρχει διαθέσιμο δίκτυο;
Υπάρχει κατάλληλη υποδομή;

Ειδικοί ελεγκτές αιολικής ενέργειας μπορούν να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις.

Αλλά, πριν επικοινωνήσετε μαζί τους μπορείτε να πάρετε κάποιες αποφάσεις μόνοι σας ελέγχοντας στοιχεία για την ταχύτητα και την κατεύθυνση του αέρα στο πιο κοντινό σας μετεωρολογικό σταθμό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρατηρήσεις σας από τα τοπικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά για την εκτίμηση του αέρα, για παράδειγμα εάν το τοπίο είναι ορεινό ή κοντά σε θάλασσα ή ωκεανό. Ακόμα και η κατεύθυνση των δέντρων δείχνει ποιοι άνεμοι επικρατούν.

Μπορείτε να ξεκινήσετε ελέγχοντας έναν χάρτη της Ευρώπης για να δείτε εάν η περιοχή σας βρίσκεται σε κατάλληλη τοποθεσία για την εισαγωγή τεχνολογιών αιολικής ενέργειας.

   

Χάρτης ανέμων στην Ευρώπη

 

 

Ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας είναι οι τοπικοί άνεμοι.

 

Θαλασσινός αέρας. Αυτός είναι αέρας που δημιουργείται ως αποτέλεσμα της διαφοράς θερμοκρασίας της θάλασσας και της στεριάς, κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας και μπορεί να έχει συνέπεια σε κάποια περιοχή που βρίσκεται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την ακτή.

Ορεινοί άνεμοι άνεμοι των κοιλάδων. Η αιτία τους είναι η ίδια όπως και των θαλασσινών ανέμων οι δραματικές αλλαγές της θερμοκρασίας. Κατά τη διάρκεια των ξάστερων νυχτών, οι κορυφές των βουνών και των ψηλών λόφων, κρυώνουν πιο γρήγορα από τους πρόποδες των βουνών. Ο κρυωμένος και συμπαγής αέρας κατηφορίζει γρήγορα κάτω προς τους κάμπους. Λόγω της ασυνήθιστης ταχύτητας αυτών των ανέμων, υπάρχουν και διάφορες ονομασίες. Κάποιοι βουνίσιοι άνεμοι έχουν αντίθετη επίπτωση - όπου οι κορυφές ζεσταίνονται το καλοκαίρι και ο αέρας ανεβαίνει από τις πιο κρύες πεδιάδες.

 

Πώς να διαλέξουμε το μέγεθος της τουρμπίνας;

Το μέγεθος της τουρμπίνας θα έπρεπε να ανταποκρίνεται στις ηλεκτρικές σας απαιτήσεις. Οι αιολικές τουρμπίνες που πωλούνται στην αγορά έχουν αυστηρές περιγραφές απόδοσης και με αυτά τα στοιχεία μπορείτε εύκολα να πάρετε τη σωστή απόφαση.

 

Παράδειγμα: Με μια αιολική τουρμπίνα δύναμης 50KW που λειτουργεί 8760 ώρες σε μια μικρομεσαία επιχείρηση, εκτός δικτύου, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα είναι 438.000KW/h, αλλά ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να παραχθούν μόνο 87.600 KW/h.

Ακόμα και μηδαμινή ανακρίβεια στον έλεγχο της αιολικής ενέργειας η μη κατάλληλη επιλογή των τουρμπινών, μπορούν να αποτελέσουν σε 200% υπερεκτίμηση της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρισμού. Η ανάγκη σωστής μελέτης στην επιλογή αιολικής ενέργειας, του ελέγχου και της επιλογής σχετικών αιολικών γεννητριών πρέπει να έχει μερίδιο στο γεγονός ότι η ικανότητα της κάθε αιολικής τουρμπίνας εξαρτάται από την ταχύτητα του αέρα. Όταν υπάρχει διπλασιασμός της ταχύτητας, η δύναμη αυξάνεται 8 φορές και όταν τριπλασιάζεται - 27 φορές. Για το λόγο αυτό, η προκαταρκτική επιλογή τοποθεσίας είναι πολύ σημαντική για την τοποθέτηση της κάθε τουρμπίνας. Ακόμα και ένας μικρός λόφος με ύψος 50 μέτρων πάνω από το περίγυρο θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ταχύτητα των ανέμων στο λόφο είναι 2-2,5 φορές μεγαλύτερη από αυτή στο επίπεδο εδάφους τριγύρω του. Η υπέρ ή υπο εκτίμηση της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρισμού από αιολικές ηλεκτρικές γεννήτριες στην προαναφερόμενη περίπτωση θα μπορούσε να είναι 8 14 φορές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N.B Ο αέρας δεν είναι σταθερή πηγή ενέργειας και η μέγιστη μέση π α ρ α γ ω γ ή ε ν έ ρ γ ε ι α ς ε τ η σ ί ω ς θ α μπορούσε να είναι μόνο το 20% της πιθανής ικανότητας της τουρμπίνας.