Συχνές ερωτήσεις

 

Πως λειτουργεί ένα γεωθερμικό σύστημα;

Κατά τη διάρκεια του χρόνου, οι εξωτερικές θερμοκρασίες ποικίλουν ανάλογα με τις αλλαγές των εποχών. Ωστόσο, οι υπόγειες θερμοκρασίες παραμένουν σταθερές. Πράγματι, περίπου 4-6 πόδια κάτω από την επιφάνεια της γης, οι θερμοκρασίες παραμένουν σχετικά σταθερές όλο το χρόνο. Ένα γεωθερμικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από εσωτερική μονάδα και υπόγειο κύκλωμα, εκμεταλλεύεται αυτές τις σταθερές θερμοκρασίες.

Το χειμώνα, τα υγρά που κυκλοφορούν στο υπόγειο σύστημα, απορροφούν την αποθηκευμένη θερμότητα και τη μεταφέρουν στο εσωτερικό. Η εσωτερική μονάδα συμπιέζει την θερμότητα σε πιο ψηλή θερμοκρασία και την μεταφέρει σε όλο το κτίριο. Το καλοκαίρι, το σύστημα αντιστρέφεται, απορροφώντας θερμότητα από το κτίριο, την μεταφέρει μέσα από το κύκλωμα και την εναποθέτει σε πιο δροσερό έδαφος.

 

Τι κάνει ένα γεωθερμικό σύστημα να είναι διαφορετικό από ένα συνηθισμένο;

 

Ένα γεωθερμικό σύστημα χρησιμοποιεί την ενέργεια του ήλιου, που αποθηκεύεται στην γη, για να ζεσταίνει και να δροσίζει σπίτια και κτίρια. Τυπικά, η ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται μόνο για να λειτουργεί η λυχνία της μονάδας, ο συμπιεστής και η αντλία. Έτσι, σε αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα, τα γεωθερμικά δεν καίνε ορυκτά καύσιμα για να παράγουν θερμότητα απλώς την μεταφέρουν από και προς τη γη.

 

Πόσο αποτελεσματικό είναι ένα γεωθερμικό σύστημα;

Το γεωθερμικό σύστημα είναι πάνω από τρεις φορές πιο αποτελεσματικό από τα συμβατικά συστήματα. Επειδή τα γεωθερμικά συστήματα δεν καίνε εύφλεκτα καύσιμα για την παραγωγή θερμότητας, παρέχουν τρεις με τέσσερεις μονάδες ενέργειας για κάθε μια μονάδα που χρησιμοποιείται για να λειτουργεί το σύστημα.

 

Τι σημαίνει η γεωθερμική για το περιβάλλον;

Επειδή τα γεωθερμικά συστήματα λειτουργούν με τη φύση και όχι εναντίον της, ελαχιστοποιούν τις απειλές από την όξινη βροχή, τη μόλυνση του αέρα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Χρησιμοποιείται ένα υγρό, φιλικό προς το περιβάλλον, σε κλειστό - συνεχόμενο κύκλωμα.

 

Τα γεωθερμικά συστήματα απαιτούν μεγαλύτερη συντήρηση;

Όχι. Στην πραγματικότητα, τα γεωθερμικά συστήματα σχεδόν δεν απαιτούν συντήρηση. Όταν γίνεται σωστή εγκατάσταση, το υπόγειο κύκλωμα θα αντέχει για ολόκληρες γενιές. Και το υπόλοιπο της εγκατάστασης η λυχνία, ο συμπιεστής και η αντλία είναι προστατευμένα από τις καιρικές συνθήκες. Συνήθως, περιοδικοί έλεγχοι και άλλαγμα των φίλτρων είναι η μόνη συντήρηση που χρειάζεται.