Οικονομική δυνατότητα ηλιακή ενέργεια και φωτο-κύτταρα

 

Ο ήλιος είναι η κύρια πηγή ενέργειας στη γη. Οι ανεπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες τεχνολογίες μπορούν να εφαρμοστούν σε μεγάλη ποικιλία εφαρμογών. Η αύξηση του συντελεστή χρήσιμης δράσης τους, τις κάνει οικονομικά εφαρμόσιμες.

 

Οικονομική δυνατότητα

Η εισαγωγή της τεχνολογίας χρήσης ηλιακής ενέργειας σε μια εταιρία έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

 

•  ’Aμεση χρήση της ηλιακής ενέργειας

Όταν εγκατασταθούν οι ηλιακοί συλλέκτες, μειώνονται κατά πολύ τα έξοδα για ζεστό νερό. Τα ηλιακά PHV συστήματα επίσης είναι χρήσιμα σαν πρόσθετες ανεμογεννήτριες σε υβριδικά αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα.

 

•  Ευκαιρία για εφαρμογή σε αστικό περιβάλλον

TΗ φυσική τοποθεσία για την εγκατάσταση αυτών των ειδών συστημάτων είναι στις σκεπές και στις προσόψεις των κτιρίων. Με αυτόν τον τρόπο, δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο, και είναι το πιο κατάλληλο είδος τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για πυκνοκατοικημένες περιοχές.

 

•  Χαμηλά λειτουργικά έξοδα

Μετά από την αρχική επένδυση για την παρουσίαση αυτών των συστημάτων, δεν υπάρχουν άλλα έξοδα για την προμήθεια των καυσίμων και τα έξοδα συντήρησής τους είναι μηδαμινά.

  

 

•  Διαθέσιμες κρατικές επιδοτήσεις για την εγκατάστασή τους

Το βασικό εμπόδιο στις περισσότερες εταιρίες για την εισαγωγή των ηλιακών συστημάτων είναι τα υψηλά κεφάλαια κόστους. Σε πολλές χώρες δίνονται επιχορηγήσεις για την προμήθειά τους και οι κατασκευαστές προσφέρουν προνομιακές τιμές εάν το σύστημά τους είναι συνδεδεμένο με το εθνικό δίκτυο. Για παράδειγμα, σε εταιρίες στην Ολλανδία επιστρέφονται έως 3,5 Ευρώ/W.

 

 

•  Χαμηλά κεφάλαια κόστους του παθητικού ηλιακού συστήματος θέρμανσης

Οι πιο κατάλληλες συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για θέρμανση είναι οι ηλιακοί συλλέκτες, επειδή τα κεφάλαια και τα λειτουργικά τους έξοδα είναι τα χαμηλότερα.

 

•  Η τεχνολογία «Αλλεπάλληλων κυττάρων» είναι μια ευκαιρία να εφαρμοστούν κύτταρα καυσίμων υδρογόνου σε οχήματα.