АΟνομάζομαι Liz Peat και είμαι ο επικεφαλής δάσκαλος του καθολικού σχολείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του St Jerome. Το σχολείο ανήκει στην Sefton εκπαιδευτική  αρχή και ελέγχεται από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία του Λίβερπουλ.

 

Υπήρξαν ιδιαίτεροι λόγοι που κατέστησαν το σχολείο σας κατάλληλο για τη χρησιμοποίηση του προγράμματος για ανανεώσιμη ενεργειακή τεχνολογία;

 

Δυστυχώς το σχολείο μας, το αρχικό σχολείο μας κάηκε ολοσχερώς και είχαμε μια πυρκαγιά όπου το κατέστρεψε τελείως και έτσι είχαμε πραγματικά ένα ‘’κενό φύλλο  εγγράφου’’ όπου ήμασταν σε θέση να σχεδιάσουμε ένα ολοκαίνουργιο σχολείο. Το γεγονός ότι είχαμε ένα ‘’κενό φύλλο εγγράφου‘’ σήμαινε  πως θα μπορούσαμε πραγματικά να καθίσουμε πίσω και να σκεφτούμε αυτό ακριβώς που θα θέλαμε για το νέο κτήριό μας και ήμασταν σε θέση να εξετάσουμε όλα τα ζητήματα συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών ζητημάτων, ζητήματα συντήρησης και δαπανών και ήταν μια ιδανική ευκαιρία να εγκαταστήσουμε ενέργεια  αποτελεσματικών χαρακτηριστικών γνωρισμάτων μέσα στο κτήριο.

 

Θα λέγατε ότι αυτό είναι ένα σχολείο του μέλλοντος;

 

Στο χρόνο όταν θεωρείτε ένα νέο σχολείο "σχολείο του μέλλοντος" ήταν μια φράση που διαφοροποιήθηκε αρκετά  για το τι ακριβώς θέλαμε και που πραγματικά φτάσαμε.

 

Ποιες τεχνολογίες έχετε εισαγάγει στο σχολείο σας;

 

Έχουμε μια ανεμογεννήτρια, μια ανεμογεννήτρια όπου είναι έξω, όχι μακριά από την μπροστινή πύλη του σχολείου. Έχουμε επίσης τα ηλιακά πάνελ και τα φωτοβολταϊκά κύτταρα. Μαζί με αυτά συμπληρώσαμε επίσης το σύστημα με άλλα καλοδιατηρημένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και εξετάσαμε κάθε μέρος του σχολείου για να δούμε πώς θα καθιστούσαμε το σχολείο περισσότερο αποδοτικό σε ενέργεια. Συμπεριλαμβανομένου μιας στέγη με πράσινο που παρέχει άριστη μόνωση και είναι ένα σημαντικό σημείο για το σχολείο.

 

Πόσο περίπου ποσοστό από την ενέργεια καλύπτεται από ανανεώσιμες ενεργειακές τεχνολογίες;

 

Είναι ακόμα αρκετά δύσκολο να πούμε με ακρίβεια επειδή είμαστε στα αρχικά στάδια αλλά υπολογίζουμε περίπου στο 15% της ηλεκτρικής ενέργειας  να παρέχεται μέσω των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων που διαθέτουμε.

 

Από την ενέργεια που πρέπει να αγοράσετε είστε διαθετιμένοι να αγοράσετε κάποια πράσινη ενέργεια;

Όχι, δεν είμαστε διαθέσιμοι να αγοράσουμε κάποια πράσινη ενέργεια. Το υπόλοιπο της ενέργειάς μας πραγματικά διαπραγματεύεται μέσω της τοπικής εκπαιδευτικής αρχής και αγοράζεται σε μεγάλη ποσότητα για όλα τα σχολεία στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους.

 

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση ανανεώσιμων ενεργειακών τεχνολογιών που έχετε εφαρμόσει; Υπάρχουν πρακτικά οφέλη, οικονομικά οφέλη ...;

 

Ελπίζουμε ότι υπάρχουν οφέλη για όλα αυτά, για όλες τις ιδέες, για το κόστος της διατήρησης και για περιβαλλοντικά ζητήματα. Η κύρια ανησυχία μας είναι η εκπαίδευση των παιδιών και ελπίζουμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τις ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές στο μέλλον. Υπάρχει ένας μεγάλος ενθουσιασμός από τα παιδιά τα οποία καταλαβαίνουν τις πηγές που έχουμε στο σχολείο και τις  χρησιμοποιούμε ως ένα μεγάλο εργαλείο διδασκαλίας. Έτσι το μέλλον των παιδιών είναι το σημαντικότερο ζήτημα. Αλλά παράλληλα υπάρχει προφανώς και μερική μείωση του κόστους και επίσης το κόστος συντήρησης φαίνεται να είναι μέχρι τώρα πολύ ελάχιστο. Έτσι καλύπτουμε πλήρως τα τρία κύρια ζητήματα.

 

Και πώς χρηματοδοτήθηκαν αυτές οι τεχνολογίες;

 

Όταν το σχολείο κάηκε είχαμε ενίσχυση από τον τοπικό βουλευτή μας (μέλος του Κοινοβουλίου) ο οποίος ήρθε να μας υποστηρίξει. Έκανα μια υπόσχεση στους γονείς ότι θα χτίζαμε ένα θαυμάσιο σχολείο, ένα σχολείο για το μέλλον. Ο βουλευτής, μας υποστήριξε σε αυτό το θέμα και πήγε στην κυβέρνηση, κατορθώνοντας να εξασφαλίσει κάποια πρόσθετη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και έτσι είχαμε μισό - εκατομμύριο λίρες επιπλέον για να πληρώσουμε για τις μελλοντικές εργασίες του σχολείου.

 

Ποιες πηγές πληροφοριών χρησιμοποιήσατε για να ανακαλύψετε τις ανανεώσιμες ενεργειακές τεχνολογίες όταν ξεκινήσατε το συγκεκριμένο πρόγραμμα;

 

Λοιπόν, ένας αρχιτέκτονας προσελήφθηκε αμέσως και μόλις ενημερωθήκαμε πως θα είχαμε επιπλέον χρηματοδότηση πραγματοποίησε αρκετή συμβουλευτική δουλειά, πηγαίνοντας και μιλώντας σε όλα τα είδη εταιρειών, διαμέσου παρουσιάσεων, για λογαριασμό ημών, αλλά αναμίχθηκαν τελικά και κυβερνήτες, τοπικές αρχές και η εκκλησία για να λάβουν πραγματικά τελικές αποφάσεις, για το ποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα θα χρησιμοποιούνταν από μας.

 

Συμμετείχατε σε κάποιες συμβουλευτικές συζητήσεις;

 

O!  Ναι, ναι αναμείχθηκα κατά ένα μέρος σε όλα, μερικά από τα οποία ήταν τεχνικής φύσης αλλά είχα βεβαίως ανθρώπους γύρω μου όπου γνώριζαν για το τι επρόκειτο.. Όλοι αναμειχθήκαμε κατά κάποιο τρόπο.

 

Και, τελικά πώς θα συνοψίζατε την εμπειρία σας στις ανανεώσιμες ενεργειακές τεχνολογίες και στις δύο περιπτώσεις, στην εφαρμογή της και στην περίοδο της πραγματικής λειτουργίας;

 

Ήταν μια πολύ συναρπαστική εμπειρία για εμάς. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθούν το σχολείο κατά τη διάρκεια της οικοδόμησης. Είδαν την ανεμογεννήτρια να σταθεροποιείται, είδαν τα ηλιακά πάνελ και τα φωτοβολταϊκά πάνελ να ανυψώνονται στη θέση τους. Είναι ένα πραγματικά φανταστικό εκπαιδευτικό εργαλείο και το έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα σπουδών, επίσης καθώς είμαστε σε θέση να μετρήσουμε πραγματικά πόση ηλεκτρική ενέργεια έχει παραχθεί συγκριτικά με τις ηλιόλουστες ημέρες, τις βροχερές ημέρες κ.λπ.. Είναι ένα πραγματικά καλό εκπαιδευτικό εργαλείο. Είναι επίσης ένα καλό εκπαιδευτικό εργαλείο για το μέλλον τους και μιλούν για αυτό  – και μπορούν να έχουν μια ανεμογεννήτρια πίσω στον κήπο τους. Πράγματα όπως αυτό. Καλλιεργείται πραγματικά σπόρος για αυτούς. Και τα πράγματα φαίνονται καλά για το μέλλον όπως αισθάνονται για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Συντήρηση μέχρι τώρα …….και ήμαστε στο κτήριο μόνο για δώδεκα μήνες και η συντήρηση ήταν..... καλά δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα συντήρησης, κανένα ζήτημα συντήρησης καθόλου μέχρι τώρα. Ξέρω ότι η ανεμογεννήτρια θα χρειαστεί έναν ετήσιο έλεγχο, εκτός από αυτόν που απαιτείται. Τα φωτοβολταϊκά και ηλιακά πάνελ δεν χρειάζονται τίποτα. Μέχρι τώρα όλα είναι πολύ, πολύ θετικά. Και έχουν υπάρξει και μερικά οφέλη, οικονομικά οφέλη. Προς το παρόν είναι δύσκολο να ειπωθεί πόσα είναι τα οφέλη και αυτό διότι φυσικά σε ένα νέο κτήριο πρόκειται πάντα να υπάρχουν μερικές δυσκολίες, που εμφανίζονται σε κάποιες περιόδους. Πρέπει να ήμασταν εδώ τουλάχιστον δύο έτη νωρίτερα για να μπορούσαμε να πούμε πιο είναι το κόστος.

 

Αλλά γενικά είναι μια εξαιρετικά θετική εμπειρία μια που έχει αγκαλιαστεί από όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, των παιδιών, των γονέων, των κυβερνητών και της ενορίας. Είναι όλοι πολύ, πολύ θετικοί για αυτό.

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ

 

Παρακαλώ