Βρισκόμαστε στο ηλιακό κέντρο Mirow & Co., μια επιχείρηση που αναπτύχθηκε από μια ιδιωτική σύμπραξη και άνοιξε το 1975 στην GDR με το όνομα "εργαστήριο για την φυσική-ηλεκτρονική". Μια επιχείρηση που δεν ήταν τόσο κοινή κατά τη διάρκεια των χρόνων GDR και που είχε λειτουργήσει με όχι και τόσο καλή-ηλεκτρονική τεχνολογία.

 

Το ηλιακό κέντρο Mirow είναι ένα μικρός ανεπτυγμένος τομέας της ευρύτερης επιχείρησης, επειδή αποτελεί χόμπι και μπορούμε να πούμε ότι το κάνουμε αυτό για περίπου δέκα έτη. Γενικά η επιχείρηση δραστηριοποιείται με τις ενεργειακές τεχνολογίες, δηλ. με όλες τις μορφές σύγχρονης θέρμανσης, με την ηλιακή θερμική ενέργεια, τη θέρμανση αντλιών θερμότητας, τη χρησιμοποίηση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με τα ξύλινα συστήματα θέρμανσης, υδρο θέρμανση από τα τζάκια – όλα που μπορείτε να φανταστείτε και μπορείτε επίσης να δείτε στην επιχείρησή μας.

 

Δεν έχω κάποια ειδική κατάρτιση σε αυτόν τον τομέα, αλλά συνήθιζα να μελετώ φυσική και έπειτα ηλεκτρονικά όργανα μέτρησης, έπειτα ολοκλήρωσα το διδακτορικό στην ιατρική τεχνολογία, και για αυτό το λόγο είμαστε εξοικειωμένοι με όλα γύρω από τη δυναμική και την ρομποτική. Η εφαρμογή της ηλιακής τεχνολογίας είναι ακριβώς ένα αποτέλεσμα σκέψης ότι πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε περισσότερο από το πετρέλαιο προκειμένου να διασωθεί ο κόσμος.

 

Βασικά αυτά είναι όλα αυτοδίδακτα, αλλά υπήρξε μια θαυμάσια ένωση οπαδών της  ενέργειας που είχε το όνομα "Phoenix" (από την ένωση των χρηστών ενεργειών στη Γερμανία). Και αυτός ήταν o λόγος όπου προσωπικά έγινα "ηλιακός σύμβουλος",  αυτή ήταν πραγματικά μια σκληρή δοκιμή για ένα μέσης ηλικίας άτομο σαν εμένα όπου έγινα ένας "ηλιακός σύμβουλος για τα φωτοβολταϊκά και ηλιακά θερμικά συστήματα".

 

Οι υπάλληλοί μας και ο διευθυντής μας κύριος Konig απόκτησαν επίσης γνώση με αυτοδίδακτο τρόπο καθώς και με τη βοήθειά μου. Είναι ακριβώς επειδή μια μικρή επιχείρηση όπως η δική  μας – θα επιθυμούσα να προσθέσω αυτό  – δεν έχει χρόνο ή χρήματα να εκπαιδεύσει τους υπαλλήλους της. Εντούτοις, έχουμε σύγχρονα μέσα που μας βοηθούν.

 

Έχουμε μια φωτοβολταϊκή πρόσοψη στο κτήριό μας. Η παραχθείσα ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ περισσότερη από ότι χρησιμοποιούμε, και συνεπώς να μπορούμε να ζήσουμε με αυτή, αλλά διανέμεται επίσης στο δίκτυο. Η θέρμανση σε αυτό το οικοδόμημα πραγματοποιείται με φυσικό αέριο, επειδή δεν θελήσαμε και δεν ήμαστε σε θέση να παρεμποδίσουμε τους κατασκευαστικές προδιαγραφές. Έχουμε παρουσιάσει εναλλακτική λύση για αυτήν την ιστορία "Plus Energy House" όπου παράλληλα βοηθά το ηλιακό κέντρο Mirow ως μέσο προώθησης προκειμένου να παρουσιάσει στους ανθρώπους τι μπορεί να γίνει.

 

Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στην επιχείρηση είναι 100% από την παραγόμενη ηλιακή ενέργεια. Η θέρμανση είναι ακόμα παλιά, ένα γεγονός που δεν μας ευχαριστεί. Αυτό έχει να κάνει με τα παλαιά θερμαντικά σώματα αλλά και για  οικονομικούς λόγους. Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται 100% από εμάς και διανέμεται στο δίκτυο.

 

Πωλούμε το πλεόνασμα στον προμηθευτή δικτύου E.dis με τον οποίο έχουμε καλές σχέσεις και δεν έχουμε καθόλου προβλήματα.

 

Φυσικά είναι επίσης ένα οικονομικό επιχείρημα ότι η απόσβεση τέτοιων ηλιακών εγκαταστάσεων πραγματοποιείται αρκετά γρήγορα. Αυτό σήμερα αποτελεί ένα εισόδημα για πολλές γεωργικές επιχειρήσεις στην περιοχή μας.

 

Πρώτα από όλα υπάρχουν τα ομοσπονδιακά προγράμματα, το EEG (νόμος ενεργειακής προμήθειας) που αναπτύσσεται πραγματικά ως ένα γενικότερο παράδειγμα. Κατόπιν υπάρχουν επιχορηγήσεις από το ομοσπονδιακό υπουργείο οικονομικών για την ηλιακή θερμική ενέργεια και στην Meckelenburg-West Pomerania υπάρχει επίσης η υποστήριξη σχετικά με την κλιματική έννοια, αλλά αυτή υπάρχει μόνο για τα κοινωνικά ιδρύματα, για ενώσεις και για φιλανθρωπικά ιδρύματα, όχι για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

 

Ήμαστε ευτυχείς που δεν υπήρξε κανένα εμπόδιο όταν χτίσαμε τα κτήρια της επιχείρησής μας. Δεν χρειαστήκαμε οποιαδήποτε υποστήριξη εδώ και η ηλιακή πρόσοψή μας στο κτήριο εγκρίθηκε χωρίς οποιαδήποτε ανησυχία. Όσον αφορά το μάρκετινγκ το "Plus Energy House" – ολόκληρο κοστολογείται στα 33.000 ευρώ– συνειδητά δεν πήραμε καμία επιχορήγηση και παρά τούτο ο υπουργός του υπουργείου περιβάλλοντος άνοιξε το κτήριο (αν και δεν χρηματοδοτήθηκε από αυτό). Και αυτό είναι ένα παράδειγμα της γενικής υποστήριξης στη Γερμανία: μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι κερδοφόρο χωρίς άμεσες επιχορηγήσεις μόνο μέσω του EEG (νόμος ενεργειακής προμήθειας).

 

Για αυτές τις θερμικές εγκαταστάσεις του σπιτιού έχουμε πάρει την υποστήριξη των 125 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σήμερα διαιρείται: για τις μικρές εγκαταστάσεις παίρνετε μόνο 115 ευρώ και για μεγαλύτερες 135 ευρώ, επειδή θέλουν να υποστηρίξουν τη θέρμανση. Έχουμε λάβει τους πρώτους αυξομιωτές για επιφάνεια συλλεκτών 26 τετραγωνικών μέτρων. Αυτή ήταν μια μικρή υποστήριξη και ο ενεργειακός προμηθευτής μας, μας έχει δώσει μια μόνο επιχορήγηση 500 ευρώ για την αντλία θέρμανσης. 

 

Φυσικά είναι απαραίτητο να αυξηθεί το κεφάλαιο, καθώς το ηλιακό κέντρο είναι μία εταιρία περιορισμένης ευθύνης με πολύ περιορισμένα μέσα και ένα σχετικό μικρό  κεφάλαιο. Το έχουμε κάνει με έναν τρόπο ώστε τα πράγματα να χρηματοδοτηθούν από ιδιώτες, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την επιχείρηση.

 

Πρώτα από όλα θα ήθελα να προσθέσω κάτι: έχουμε ειδικά χρησιμοποιήσει τη φυσική ψύξη. Είναι δυνατό να δημιουργηθεί ψύξη σε ένα σπίτι με την παρενέργεια της πηγής αντλιών θερμότητας με πολύ μικρή ηλεκτρική ενέργεια, πραγματικά μόνο με τη λειτουργία των κανονικών αντλιών κυκλοφορίας ενέργειας. Όπως γνωρίζουμε, στην Αμερική καταναλώνονται τεράστια ποσά ενέργειας το καλοκαίρι με τα κλιματιστικά. Έχουμε δείξει όμως εδώ πως  μπορεί να υπάρξει ψύξη χωρίς σχεδόν καθόλου ενέργεια. Ας έρθουμε στην ερώτησή σας τώρα: είμαστε μία ηλιακή τεχνική επιχείρηση, για αυτό και η εισαγωγή ηλιακών κυττάρων δεν ασκεί μεγάλες επιδράσεις, αλλά σε μια άλλη επιχείρηση θα οδηγούσε σίγουρα σε ένα πιο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης μεταξύ των υπαλλήλων και επίσης σε ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το προκείμενο θέμα και ίσως και σε μια βελτίωση της εργασιακής ατμόσφαιρας. 

 

Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τη χρησιμοποίηση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας. Η εισαγωγή αντλιών θέρμανσης ύδατος είναι περισσότερο προβληματική, επειδή εδώ χρειάζεστε πάντα την έγκριση της αρχής ύδρευσης. Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα καλό υπόγειο σύστημα ύδρευσης και δεν επιτρέπεται να το αναμίξετε με τα ανώτερα στρώματα, είναι λίγο περίπλοκο. Αυτός είναι ο λόγος όπου αυτή η διαφορετικότητα είναι πραγματικά περισσότερο αποτελεσματική αναφορικά με  τις εγκαταστάσεις υδραντλιών, αλλά δεν χρησιμοποιείται συχνά. Αντίθετα οι συλλέκτες επιφάνειας χρησιμοποιούνται, μόνο για να εισχωρούν πραγματικά στη γήινη επιφάνεια ή χρησιμοποιείτε τους γήινους αισθητήρες που είναι λιγότερο περίπλοκοι. Ωστόσο, πρέπει να ανοίξετε μια τρύπα στη γη περίπου 70 μέτρα βάθους και πρέπει  να έχετε την σχετική άδεια για αυτό.

 

Ο διευθυντής μας και εγώ προερχόμαστε από τον ηλεκτρικό τομέα, δεν χρειαζόμαστε επιπρόσθετη κατάρτιση, έχουμε την έγκριση του τοπικού ενεργειακού προμηθευτή. Αλλά οι υπάλληλοί μας χρειάζονται περαιτέρω εκπαίδευση. Δεν έχουμε άμεσες πολυέξοδες καταρτίσεις, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η κατάρτιση πραγματοποιείται από τις επιχειρήσεις παραγωγής, όπου η κατάρτιση είναι  ελεύθερη για την επιχείρηση και για το ηλιακό κέντρο Mirow. Αλλά η επιχείρησή μας χρησιμοποιεί επιχειρησιακούς συμβούλους και πήραμε επιχορηγήσεις για αυτό. Αλλά από επαγγελματική προσέγγιση αυτό δεν ήταν απαραίτητο.

 

Σε αυτό το σημείο είμαστε λίγο μη εκσυγχρονισμένοι. Ως επιχείρηση για ασφαλή τεχνολογία είμαστε σε μάχη για τη χρήση άδειας  VDS και  ISO 9000, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να πληρώσουμε πολλά χρήματα για κάτι που έχουμε ήδη με ευσυνειδησία. Για αυτό προσωπικά δεν προσδίδω καμία αξία σε εκείνες τις πιστοποιήσεις. Μπορεί να είναι αλήθεια ότι μερικοί πελάτες εντυπωσιάζονται από αυτό, αλλά αυτό που επιθυμούμε εμείς είναι να δημιουργήσουμε εντύπωση από την εξειδικευμένη ανταγωνιστικότητά μας και από τα προϊόντα που μπορούν να δουν στην επιχείρησή μας. 

 

Είναι ένα φαινόμενο που δοκιμάζουμε επανειλημμένως, και οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις που έχουν στραφεί προς την κατεύθυνση της ανανεώσιμης ενέργειας έχουν μια απολύτως συνείδηση για τη ζωή.  Υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά κάθε ημέρα υπολογίζουν την ηλεκτρική ενέργεια, έντονα και αρκετά ευσυνείδητα, παρόλο που την καταναλώνουν. Αυτός είναι επίσης ο κύριος στόχος μας ότι πωλούμε τις δικές μας ανανεώσιμες μορφές ενέργεια με τίτλο "Σώστε ενέργεια – χρησιμοποιείστε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας". Και πραγματικά μου αρέσει αυτή η διαδικασία των ανθρώπων που αλλάζουν ιδέες ακόμη και στην επιχείρησή μας. Συνεπώς είναι ένα ξεκάθαρο ναι, μια καλύτερη αντιμετώπιση της ζωής, ένα αίσθημα συμβολής για την σωτηρία του κόσμου που πιθανότατα να μην είναι και κερδοφόρα  – αυτό είναι ένα μεγάλο συναίσθημα. Μπορώ μόνο να απαντήσω σ’ αυτήν την ερώτηση με θετικό τρόπο, έχουμε συμβάλει επίσης στην εικόνα της πόλης μας Mirow και των λιμνών Mecklenburg.

 

Το περιφερειακό ενδιαφέρον είναι πολύ υψηλό και θετικό, όταν δεν απαιτούνται  καθόλου περιφερειακά χρήματα για την εισαγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υπάρχουν αρκετοί ιδιώτες και ενεργοί άνθρωποι που αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες, ακόμα κι αν είναι μερικές φορές πάρα πολλές για αυτούς. Ο μοναδικός στόχος τους είναι να κάνουν κάτι καλό. Αυτό φθείρει επίσης τη σύγχρονη κοινωνία μας και μας καθιστά λιγότερο υπερήφανους. Στη διοικητική περιοχή Mecklenburg-Strelitz υπάρχουν μόνο μερικοί άνθρωποι που δεν γνωρίζουν για το ηλιακό κέντρο Mirow και τις προσπάθειές μας.