Аз съм Liz Peat и съм главен учител в началното католическо училище St Jerome. Училището се намира в Sefton и е под ръководството на Ливърпулската епархия към Римската католическа църква.

 

Какви са конкретните причини, които правят вашето училище подходящо реализацията на този проект за технологии за възобновяема енергия?

 

За съжаление нашето училище изгоря, имаше пожар, при който цялото училище бе разрушено. В резултат на на това ни се наложи да построим всичко наново, в т.ч. и да разработим нов проект. Самия факт, че трябваше да проектираме всичко наново, на практика означаваше да седнем и да решим какво точно искаме за новата ни сграда.   Имахме възможност да обмислим всички въпроси с околната среда, поддръжката, разходите, като същевременно това беше чудесна възможност да инсталираме в новата сграда нови енергийно ефективни съоръжения.

 

Бихте ли казали, че това е училището на бъдещето?

 

 “Училище на бъдещето” беше фраза, която доста често се споменаваше, докато се се изграждаше училището. Всъщност точно това е което искахме и което надявам се сме постигнали.

 

Какви технологии внедрихте във вашето училище?

 

Имаме вятърна турбина намираща се недалеч от портала на училището. Монтирали сме също и слънчеви панели и фотоволтаични клетки. В допълнение към това сме внедрили и редица други съоръжения, като целта ни е във всяка част от училището да се вижда това, което сме постигнали, а именно колкото се може по-висока енергийна ефективност. А поставянето на изолация от биомаса (sedum grass) на покрива не само осигурява чудесна топлоизолация на сградата, но и е чудесна тема за обсъждане в училището1

 

А каква част от необходимата Ви енергия се произвежда чрез технологии за ВЕ?

 

За момента е все още трудно да се кажат конкретни цифри, тъй като сме едва в началото, но мислим, че около 15% от електроенергията се произвежда от съоръженията за ВЕ, които имаме.

 

А имате ли възможност да закупувате екологично чиста енергия за да покриете останалите си енергийни нужди?

 

Не нямаме възможност за това. Снабдяването ни с електроенергия се договаря централно от органите на местния Инспекторат по образованието, като това включва всички училища в региона.

 

Какви са ползите от използването на технологии за въобновяема енергия, които вие сте установили? Има ли някакви практически ползи, като намаляване на разходите ....?

 

Очакваме ползи за всички, както по отношение на разходите за поддръжка, така и за околната среда. Нашата основна задача е образованието на децата и се надяваме да успеем да предадем на нашите ученици знания за ВЕИ и ЕЕ, които те да използват за в бъдеще. Децата са много въодушевени от всичко, те наистина се впечатляват от ресурсите които имаме в училището, а същевременно те са и чудесно нагледно средство за обучение. За нас бъдещето на децата е най-важният въпрос. Покрай това, обаче се оказва, че съоръженията ни спестяват някои разходи и поддръжката им не излиза скъпа. Или всичко на всичко ползите са в три основни насоки – образование, околна среда и разходи.

 

А как финансирахте внедряването на тези технологии?

 

Когато училището изгоря ние получихме подкрепа от местния парламент. Аз обещах на родителите, че ще построим едно чудесно ново училище, училище на бъдещето. Нашият местен парламент ни подкрепи и се обърна към правителството, като по този начин успяхме да осигурим допълнително финансиране от половин милион паунда с които да платим за сигурното бъдеще на нашето училище.

 

Какви източници на информация ползвахте за да научите повече за технологиите за ВЕ, когато стартирахте този проект?

 

Веднага след като научихме, че ще получим допълнително финансиране, ние наехме архитект, който проведе редица консултации и разговори с най-различни агенции и служби и накрая ни представи предложение, което ние обсъдихме съвместно с представители на органите на местната власт и църквата и накрая взехме решение кои точно съоръжения да използваме в проекта.

 

Вие учавствахте ли при тези консултации?

 

 

О, да аз учавствах през цялото време, някои от тях бяха по технически въпроси, от които почти нищо не ръзбирам, но имах до себе си хора, които бяха наясно за какво точно става въпрос. Така че, да учавствахме в целия процес.

 

И накрая бихте ли могли да обобщите в няколко изречения опита който придобихте за използването на технологии за ВЕ, както при реализацията на проекта, така за времето, през което те вече работят. 

 

Това беше едно много вълнуващо преживяване за всички нас. Децата имаха възможност да наблюдават изграждането на училището. Видяха издигането на вятърната турбина и поставянето на фотоволтаичните панели. Това е наистина фантастично средство за обучение и ние го включихме в учебната си програма, така че те ще могат на практика да измерят количеството ел. енергия произвеждана през слънчевите, през дъждовните дни и т.н. Това е едно наистина чусесно учебно пособие. Това им дава и една добра основа за в бъдеще, те наистина си говорят за това дали ще могат да поставят вятърна турбина в задния двор на къщата си. Такива неща. Това наистина поражда интерес у тях. А така нещата изглеждат по-добре за в бъдеще, след като те си говорят как ще произвеждат възобновяема енергия.

Колкото до поддръжката и експлоатацията до момента .... всъщност ние бяхме в процес на строителство дванайсет месеца и поддръжката .... да не е имало проблеми свързани с поддръжката и експлоатацията до сега. Знам че освен текущата поддръжка вятърната турбина ще се нуждае и от годишен преглед. Фотоволтаичните и слънчевите панели не се нуждаят от нищо. А за сега това е много, много добре. Има и някои спестявания, спестени разходи. В момента ми е трудно да кажа колко точно тъй като в една нова сграда винаги има непредвидени неща, с които трябва да се справим. Ще трябва да минат поне две години за да мога да ви кажа каква част от спестените разходи се дължи на технологиите за ВЕ.

Но като цяло натрупания опит е много положителен за всички хора свързани с училището – за децата, за учителите, за родителите, за представителите на местната власт и енорията като цяло. Оценката на всички тях е много позитивна.

Много благодаря

 Няма защо.